Læbeblomstfamilien Lamiaceae
Agermynte Mentha arvensis L

Agermynte Svensk navn:
Åkermynta
Norsk navn:
Åkermynte
Engelsk navn:
Corn Mint
Tysk navn:
Acker-Minze
Fransk navn:
Menthe des champs

ulturhistorie ægeplante



Agermynte
10-40 cm. Flerårig.
Agermynten vokser på fugtig agerjord, ved enge, overdrev og skovsumpe. Den er en af adskillige mynteplanter, som findes her i landet. Mynter har en kraftig aromatisk duft fra æteriske olier, som frigives når planten knuses.

Som det kan læses nedenfor, har den været kendt som en lægeplante siden oldtidens grækenland.

Agermynten er nok ikke en af de mynter, der har den mest fremtrædende duft. Den mest kendte er nok pebermynten, som dog ikke gror naturligt i Danmark.
Til toppen af siden

Kulturhistorie.
Slægten "Mentha" opkaldtes af Linné efter nymfen Minthe i den græske mytologi.
Hun var en af Najaderne og datter af floden Kokytos som var beliggende i underverdenen.
Uheldigvis tiltrak Mintha Hades' opmærksomhed og han blev forelsket i hende. En affære startede, som de ikke var videre gode til at skjule.
Da hans kone Persephone fandt ud af dette blev hun rasende og forvandlede derfor Mintha til støv. Udaf støvet fik Hades planten Mynte til at vokse som evigt minde om hende.
Andre mener at Persephone trampede Mintha ihjel og at Hades derfor forvandlede Mintha. Alle de steder Persephone havde trådt, afgav planten nu en vidunderlig aroma.

Artsnavnet arvensis kommer af latin "arvum" (ager). .
Til toppen af siden

Lægeplante.
Som allerede antydet ovenfor har mynteplanter været anvendt som lægeplanter mindst siden oldtidens Grækenland.
Først og fremmest har man benyttet plantens evne til at udsprede sin karakteristiske mynteduft som vellugt til at overdøve gamle dages ikke altid lige gode lugt indendørs.
Senere har den været brugt mod mange sygdomme, først og fremmest i fordøjelsessystemet (mavebesvær, luft i maven, galdestensproblemer og flere andre).
Derudover skulle den forhindre at man blev beruset af vin, hvis man drak den kogt med vin.
Mynte skulle også, hvis den spises om morgenen, "uddrive al mundens stank", en effekt vi stadig er tilbøjelig til at gøre brug af, dels ved at pebermynte er et af de hyppigste smagstilsætningstoffer til tandpasta, dels ved at bruge pebermyntepastiller til at overdøve andre lugte fra diverse fødevarer, man har spist.Til toppen af siden
Opdateret d. 27.2.2009